Selger på gode historier

Daglig leder i Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk Frank Norvik lager brus av økologiske bær Foto: Hilde Bergebakken

Vi har fått inn mye blåbær -rundt 2,5 tonn, sier daglig leder Frank Norvik – men jeg skulle gjerne ha hatt en tre tonn til! Vi bruker kun bær fra vårt eget Terroir – bær som vokser på fjell og i skogene rundt Røros. Terroir strekker seg fra Haltdalen i nord til Rendalen i sør. Nå står tyttebær for tur, og det leveres til stadighet inn. Vi lager perlende tyttebær og blåbær som det er økende etterspørsel etter. Med den solrike sommeren vi hadde i år er bærene gode og søte forteller Frank.

Jørgen Langeng, Frank Norvik og Jones Mikkelsen viser fram blåbær og perlende drikke
Foto: Hilde Bergebakken

Vi har også tatt inn 3 tonn rabarbra, og kommer snart med nye produkter. Folk var så glade i å levere til oss at vi tok inn fem ganger så mye som vi opprinnelig hadde tenkt, og vi gleder oss til å lansere de nye produktene. Når vi går svanger med nye produkter av lokalt høsta bær, kan vi by folk på den genuine smaken av terroir Røros. Terroir blir skapt av jordsmonnet, klima, naturen og vekstvilkårene her. Det handler om å la forbruker bli kjent med produktene våre, og vi selger paller med brus når vi har demo av produktene.

Øl selger på sin historie

Helt fra starten har vi ønsket å skape godt øl og begeistre kundene med god mat og drikkeglede. Vi skapte øl rundt historiefortellingen på Røros, og Falkbergetserien med øl og historiefortelling er populær for besøkende og beboere på Røros forteller Frank. Men den er ikke så interessant andre steder i verden. Folk har jo vokst opp uten Falkberget idag, og vet knapt hvem han er. Det er en kulturarv rundt Falkberget som er i ferd med å gå tapt, det burde ha vært tatt tak i for 30 år siden.

Dessverre ikke så stor kunnskap om Falkberget utover det store land, eller kanskje vi skal kalle det lite markedshjelp å få når vi bruker navn fra Falkbergets diktning, sier Frank Norvik.

Rørosnavnet er utrolig sterkt og har blitt godt kjent gjennom sterk profilering gjennom matsamarbeidet og reiselivsutviklinga på Røros. – Vi kommer til å spille videre på produktutvikling og historiefortelling med Røros som base. Vi er i gang med å gjennomgå vår visuelle profil og skal stake ut en ny kurs hva vi ønsker å være kjent for, sier en entusiastisk daglig leder, som har stor tro på framtida.

Klare for å sendes ut til markedet
Foto: Hilde Bergebakken

– Vi har 6 egne øl innregistret i dagligvare, samt sesongøl i forbindelse med jul og påske. Og vi samarbeidet og utvikler øl for andre gjennom å produsere for festivaler, foreninger og på privat label. Samtidig har vi kontinuerlig produktutvikling, og kommer til å fornye oss utover året. Produktene fra Røros Bryggeri og Mineralvannfebrikk er å få kjøpt i en rekke butikker, med distribusjon gjennom Rørosmat, ASKO og Coop.

Ølflasker klare til forsendelse
Foto: Hilde Bergebakken

Ingen ting skal gå til spille

Vi er veldig glade for at ingen ting går til spille hos oss, og vi kan produsere på en så bærekraftig måte som mulig sier Frank. Vi har et godt samarbeid med andre produsenter på Røros, og restproduktene går inn foredlingen av andre matvarer. Restene av perlende tyttebærdrikke har framdeles mye antiokidanter og smak i seg, og går rett over til Rørosbakeren som lager det gode Rørosflatbrødet med tyttebærsmak. Og de ligger jo overalt i dagligvare over hele landet! Delen av vørteren kjøres over til Rørosrein som bruker den i produksjonen av Spell Ola pølsa, og beriker smaken i tillegg til det utrolig gode reinsdyrkjøttet. Mesken blir til fór – den kan kyrne i fellesfjøset på Galåvolden Gård glede seg over.

Mange konkurrenter i Norge

Det ble på kort tid mange bryggerier i Norge, og de store bryggeriene tar den beste plasseringen i butikken. De store bryggeriene kan operere med gode bonuser og markedsbidrag på tappetårn på serveringsstedene. De 150 små lokale bryggeriene konkurrerer om de frie tappetårnene. Og pengene ligger i tappetårn. Våre øl er blant annet å få tak i på Ladekaia, Scandic Nidelven og Ni muser i Trondheim, og på serveringstedene på Røros.

Blåbær fra Terroir Røros
Foto: Hilde Bergebakkken