Serverte treretters middag på inkluderingsdag

Servitører sammen med virksomhetsleder for voksenopplæringa og flyktningetjenesten i Røros kommune, Tonje Sjøvold. Foto: Tove Østby

I dag ble Inkluderingsdagen 2019 arrangert i Storstuggu på Røros. En viktig del av arrangementet var en treretters middag. Rundt 270 personer personer fra næringslivet, lag- og foreninger, nye landsmenn og lokalbefolkningen satt til bords i Falkbergetsalen. Arrangementet startet med lunsj og foredag for næringslivet, ledet av Arne Hjeltnes og Aiman Shaqura.

Den treretters middagen besto av:

Forrett: Salat med tørket elgkjøtt.

Hovedrett: Laks med ovnsbakte grønnsaker.

Dessert: Tjukkmjølkspannacotta med ristet mandler.

Flere av ingrediensene i middagen var lokale. Tørket elgkjøtt var fra Stensåsen reinsdyrslakteri og tjukkmjølka var fra Rørosmeieriet.

Virksomhetsleder for voksenopplæringa og flyktningetjenesten i Røros kommune, Tonje Sjøvold har hatt god hjelp av nye landsmenn både til å lage middagen og servering.

Det var Aase Marthe J. Horrigmo (H) som er statssekretær for kommunal- og moderniseringsminister som åpnet Inkluderingsdagen 2019. Programmet ble ledet av Give a Job-ambassadør Arne Hjeltnes og Silje Skjemstad Cruz.

Arne Hjeltnes og Silje Skjemstad Cruz. Foto: Tove Østby

Inkluderingsdagen 2019 var også jobbmesse, underholdning og historier om nye landsmenn som hadde fått seg jobb eller laget sin egen arbeidsplass i Røros, Os eller Holtålen. Arrangør av Integreringsdagen var Give a Job. Arrangementet var en inkluderingsdugnad på tvers av kommunegrenser og fylkesgrenser. Røros, Os og Holtålen samarbeidet om å få til arrangementet.

Give a Job er en inkluderingsarena, der hvert arrangement har et mål om å skape flere titalls sosiale koblinger og jobbintervjuer. Arrangementet er bygget opp som en utvidet jobbmesse som inkluderer en 3-retters internasjonal middag og førsteklasses underholdning. Før Røros hadde Give Job vært i 10 byer, og ca 5000 personer har vært på Give a Job arrangementer rundt om i landet. Inkludering er viktig for å få til en ordentlig integreringsprosess, og for å skape inkludering må mennesker som er nye i Norge møte nordmenn. Næringslivet har endelig åpnet opp for verdien av mangfold, og ser seg villige å ta sjanser på personer som «har rare navn». Arrangementet er med på å skape åpenhet og inkludering i Norge, og sette fokuset på at våre nye landsmenn er ubenyttede ressurser for samfunnet.

Fin pyntet sal til middag. Foto: Tove Østby
270 gjester koste seg med middag og underholdning. Foto: Tove Østby