Skakkeaure, skreirogn eller klippfisk carpaccio blir Årets Sjømat foredlet

Vil Rå Klippfiskmagi fra Møre- og Romsdal konkurrere ut Skakkeaure og Skreirogn i finalen? Foto: Det Norske Måltidet

Det nærmer seg finalen i Norske Måltid. I 2018 er det gjennomført fem delfinaler og en finalejuryering. Ut fra det er  36 finalister fordelt på 12 kategorier plukket ut. Årets Sjømat foredelt har tre spennende kandidater fra Hordaland, Troms og Møre- og Romsdal.

Årets sider, Årets sjømat – foredlet og Årets det grønne – naturell (sommer) ble plukket ut i Stavanger under Gladmatfestivalen i juli. Årets kjøtt – foredlet, Årets ost og Årets meieriprodukt – foredlet, ble plukket ut under Matstreif i Oslo i september. Årets bakst og Årets det grønne – foredlet, ble valgt under Dyrskun i Seljord september. Årets sjømat – naturell (tidligere Årets sjømat oppdrett og Årets sjømat villfanget), Årets godbit og Årets det grønne – naturell (høst) ble tatt ut under SMAK Nordnorsk Matfestival i Tromsø i september, og Årets kjøtt og Årets øl ble plukket ut i Trondheim i september.

Disse gikk alle til finalejuryering som fant sted i Bergen den 1. november, i forbindelse med at VM i ost ble arrangert i byen. En dyktig fagjury smakte seg da frem til årets 12 kategorivinnere.  Og vinneren kåres under finalen på Clarion Hotel Energy i Stavanger fredag 11. januar 2019. Les mer her.

Skakkeaure

Fjordaure blir foredlet og røkt i våre foredlingslokaler i Etne på samme måte som Skakkelaks. Her blir den massert for hånd med konjakken Erling Skakke V.S.O.P., sukker og salt. Skakkeauren ligger i marinaden i 48 timer, etterpå blir den skylt, tørket og modnet før den blir røkt på oreved, ferske einer og bøkespon. Røykeprosessen varierer i tid da denne prosessen er væravhengig og svært ømfintlig. Det krever jevn oppfølging av røykeprosessen for at auren skal bli perfekt røkt. Skakkeaure har en fyldig, men ikke dominerende smak av røyk, salt og fisk. Smaken kommer litt etter at fisken kommer på tungen og det kjennes en lang og god ettersmak. Konsistensen er saftig, men tørr og mør. Opplevelsen av å spise Skakkeaure er helt magisk! Vi har brukt de beste råvarene Norge har å gi og gjennomført marinering, modning og røyking med respekt for råvare og kvalitet i fokus. MER INFOKONTAKT

Skakke Røykeri AS / Roy Martin Øyjord – Hordaland

Bottarga Borealis hel bit

Bottarga Borealis er saltet og tørket rogn fra fersk Skreirogn. Rognen bearbeides for hånd og henges utendørs på tradisjonelle hjell for tørking under vårvinteren. Smaken er kraftigfull og intens, med en elegant, delikat finish. MER INFOKONTAKT

Hrogn AS / Dr. Jonas Juselius, Lia Berti, B. Joakim Wikström (Foto: Isak Dalsfelt) Troms

Carpaccio Loins Extra

DYBVIK Carpaccio Loins Extra er en helt rå klippfiskopplevelse. Her kjenner du smaken av «Klippfiskmagi», lukt av frisk sjø, rik og moden smak av speket klippfisk. Lukk øynene og nyt smaksbilde – rik på protein, lett saltsmak med mye umami. MER INFOKONTAKT 

Jacob & Johan Dybvik / Sindre, Jan Petter og Jakob Dybvik – Møre og Romsdal

Kilde og foto: Det Norske Måltid