Skreien hylles med egen festival i kystbyen Rørvik

Rørvik gjør seg klar til Skreifestivalen 2019 foto: Wil Lee-Wright /Matriketmidt

En gang i året skjer det et under! Da kommer den elskovssyke skreien fra Barentshavet til Viknaværene på Namdalskysten. Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen. Skreifestivalen går av stabelen 27. – 30. mars med arrangement for barn, familier, unge voksne og litt eldre voksne.

Om skreien

Skrei er betegnelsen på torsk som hører til den nordøstarktiske torskebestanden, og vandrer mellom oppvekstområdene i Barentshavet og gyteområdene som strekker seg fra Finnmark til Møre. Førstegangsgyteren er minst fem gammel, og kan svømme mer enn 1000 km i jakten på gode gyteområder. Sånt blir det muskler av! 

Dette faste, hvite fiskekjøttet er høyt skattet, både som fersk- og klippfisk. For ikke å snakke om rogna, lever og torsketunger. En hunnskrei kan gyte flere millioner egg, hvis den da ikke havner på middagsbordet. 

På tradisjonelt vis er det skreimølje som gjelder. Fersk skrei, lever, rogn og kokte poteter – et festmåltid du må oppleve minst en gang i løpet av sesongen. Men skrei kan tilberedes på utallige måter, så det gjelder å nyte den mens den er her.

Skrei er god mat for store og små Foto: Skreifestivalen

Hyller viktig kystnæring

Ingen andre steder sør for Lofoten har skreifisket hatt slik betydning som i Vikna. Skreien har dannet livsgrunnlaget for folket her i århundrer, og har fortsatt stor betydning den dag i dag. Skreifestivalen er en mat- og kulturfestival der skreien står i sentrum, og en hyllest til en viktig næring i Vikna og på Namdalskysten. I år arrangeres skreifestivalen for 21. gang. Og fra 27.-30. mars fylles Rørvik med små og store arrangementer. 

Forestillingen «Le mot storhavet» tar deg med tilbake til 1970-tallets kystliv. På Fiskarbondens marked får du kjøpt fersk skrei, eller du kan bli med en lokal skipper ut og fiske selv. I tillegg kan du oppleve vinterfisket i Viknaværene på nært hold. Bli med på opplevelsestur til Vandsøya – det siste fiskeværet ute i øyene på Trøndelagskysten som er i drift. For ikke å glemme deilige skreimåltider, i store mengder.

Program og mer informasjon om Skreifestivalen 2019


Foto: Wil Lee-Wright

Kilde: Matriketmidt og Skreifestivalen