Solsnu feires med mat og drikke

Solsnu bør feieres med familie og venner Foto: Kinn

I dag snur sola, nå går det mot lysere tider. De store solsnufestenes tid er nok over, men det er en fin anledning til å spise og drikke med familie og venner.

Mot lysere tider

Førkristne nordmenn og en del av dagens nordmenn har noe felles; de feirer vintersolverv. De feirer at årets lengste natt er overstått og at dagene fremover blir lengre og lengre. Dagen er en tradisjon alle kan enes om, uavhengig av religiøs tilknytning. De mest ihuga soldyrkerne sjekker hvilken dag det begynner å gå mot lysere tider og lager en solsnufest. Men de fleste venter nok med den store feiringen til julaften − én stor fest holder.

I førkristen tid var vintersolverv en tid for håp. Menneskene i nord håpet at solen igjen skulle varme jorden og gjøre den fruktbar. Så skikken med en fest ved juletider er gammel. Og da som nå feires det ved å spise og drikke med familie og venner. Men mens den troende deler av Norges befolkning i dag feirer Jesu fødsel på julaften, feiret vikingene i sin tid naturlig nok fruktbarhetsguden Frøy, broren til fruktbarhetsgudinnen Frøya.

Sola snur

Selve begrepet “solverv” kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr “sola står stille”. På norsk sier vi også at sola “snur”. Dette henger sammen med at vi står på jordkloden og ser opp på sola. For det er jo ikke sola som beveger seg, men jordkloden som kretser rundt sola.

Illustrasjon

Illustrasjon

 

Urnorsk lam på solsnu

Det er nok mange av våre forfedre i Norge som spiste lam på Solsnufesten. Både gammel norsk spælsau og gammelnorsk sau har nok vært på mange taffel opp gjennom tidene. Hjemme hos redaktøren i Lokalmatnytt er det i kveld gammel norsk spælsau som har beitet i urtefatet ved Forollhogna som står på menyen. Vi bringer her framgangsmåte på å lage lammecarrè eller lammesadel fra Matprat.no;

Godt øl må det være til

Kinn bryggeri har laget et øl med navn Solsnu. Det er et fransk gardsøl (bière de garde) på 4,5 % som er et mørkt og maltrikt juleøl. Ølet er kjennetegnet av svakt fruktighet fra gjæringa, moderat men edelt humlepreg og en tydelig maltkropp. Ølet er leskende og kan drikkes både til og uten mat. Malt: Pilsner malt, bayermalt, lys karamellmalt og avskala sjokolademalt. Humle: Hallertau Northern Brewer og Hallertau Mittelfrüh. Gjær: Wyeast 3787 Trappist High Gravity.

Kilder: Timeanddate.no , Kinn Bryggeri, Matprat.no

Lammecarrè er en fin markering av solsnu Foto: Matprat