Spennende sildevarianter på sildebord

Kokk ved Ertzheidergården, Sara Holmberg. Foto: Tove Østby

Denne uken har kokk ved Erzscheidergården på Røros, Sara Holmberg laget mange spennende varianter av sild. Sara kommer fra Lund i Sverige, og har tatt med seg tradisjonen med sild til Norge. Erzscheidergården ønsker å servere og vise frem maten som de lager selv, og laget et eget sildebord som ble servert for gjestene i dag.

På bordet var det mange forskjellige varianter av sild. En del er Sara oppvokst med, og en del har en moderne vri. Nedlegging av sild er gammeldags, man puttet oppi krydder og det man hadde blant annet nellik, allehånde og pepper.

Sildebordet

På sildebordet ble det bl.a. servert en glassmester sild som er en sild med pepperrot og gulrot. En moderne sild med chilli og ingefær. Tomatsild som er veldig populær på frokostbordet til Ertzheidergården. De får mange etterspørsler om oppskriften på den. På bordet er det også en gjestgiversild som er laget med rødløk, dill og laurbær blad i en kremet saus. Til silden blir det servert grovt brød, knekkebrød og godt smør. Populær drikke til sild er akevitt og øl.

Sara har laget en sildetårte på matjessild. På bordet var det også gubbrøre, som består av kaldkokt potet, ansjos, rødløk, hakket egg og majones. Gubbrøre passer godt som pålegg på grovt brød eller knekkebrød.

-Sild er godt. Jeg er oppvokst med sild. Jeg har likt det siden jeg var barn. Vi hadde sild mye hjemme, både i nedleggings varianten og stekt fersk, sier Sara Holmberg.

Sild er en type fisk som man kan gjøre mye med. Laks er en annen type fisk som man kan man kan gjøre mye med, bl.a. grave, røyke og bake. I følge Sara er sild en fisk som egner seg til mye mer enn å bli servert på et smørbrødbord. Den kan være hoveddetaljen.

Krydder

Det er mye krydder som kan brukes sammen med sild. Sild alene smaker ikke mye, det er krydder som setter smaken. Sara bruker bl.a. chilli, ingefær og pepperrot, som setter mye smak. Også dill, laurbærblad, helpepper og allehånde setter mye smak til sild.

Sild er en et veldig populært pålegg på frokobordet på Ertzheidergården.

Spennende sildretter. Foto: Tove Østby