Skogens konge

Steinsoppen er skogens konge Bilde: Berit Mostue

Steinsopp er skogens konge

I år er det mye steinsopp å finne. Når juni og juli har varmt varme og tørre måneder, og august byr på regn, spretter steinsoppen villig opp. Du finner den ofte i blandingskog av furu og bjørk. Steinsoppen er fin til tørking, forvelling, steking, carpaccio og til å lage soppsoya. Skjær av jordlaget nederst når du plukker og fyll korga!

De minste og faste steinsoppene uten mark-angrep kan du til og med spise rå! Da snitter du soppen i tynne skiver, og lager en blanding av balsamico, god olivenolje, salt og pepper som helles over soppen en liten time før du spiser den til godt brød. Noen vil nok synes rå sopp er noe tungt for magen, men prøv en liten bit – det er en himmelsk smak! Se oppskrift nederst.

Skjær steinsoppen i tynne skiver
Foto Hilde Bergebakken

Tørking av steinsopp gir den en himmelsk dimensjon!

Tørker du steinsopp kan du bruke den i sauser, supper, gryteretter, risotto, pasta – kun fantasien setter grenser for bruk. Tørket steinsopp opparbeider seg en rund umami smak som løfter enhver rett til en ny dimensjon!  Du kan tørke soppen i stekeovn med åpen dør, i en sopptørke, eller på brett som settes på et varmt underlag som et baderomsgulv, eller et stativ med tørkeovn under. Sørg for at soppen er helt knusk tørr før du legger den i tette glass eller oppbevaringsbokser.

 

Steinsopp deles for å sjekke etter mark
Foto: Hilde Bergebakken

Carpaccio er betegnelse på retter med tynne skiver av rått kjøtt eller rå fisk, og når Steinsoppen er en av få sopper som kan spises rå – kan du  prøve steinsoppcarpaccio. Bruk sopper med god kvalitet, kun de små og faste sopper.

Til fire personer:

  • 4 små, faste steinsopp
  • God olivenolje
  • Balsamico, noen spiseskjeer
  • Maldonsalt
  • Kvernet pepper

Skjær steinsoppene i veldig tynne skiver og dander pent på tallerkener. Ringle olivenolje og balsamico over soppskivene. Knus salt og kvern pepper over.

Vel bekomme!