Sterkere og smartere med egg

Egg er et komplett måltid Foto: Pixabay

Egg er en fantastisk frokost. Egget kan koke mens du er i dusjen om morgenen , og du får deg en næringsrik og enkel hverdagsfrokost. Egg er i seg selv en fantastisk og naturlig næringspakke av en råvare, melder Matprat.  -Vi ønsker å vise at egg er en naturlig del av et sunt og variert kosthold. Det er ingen hemmelighet at proteiner hjelper oss til å bygge muskler og til å opprettholde den muskelmassen vi har, men det mange kanskje ikke er klar over er at proteiner også har en funksjon når det gjelder å bygge et sterkt skjelett, sier Britt Marlene Kåsin prosjektleder for kampanjen i Matprat. MatPrat er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Egg er raskt, enkelt og komplett

I tillegg er det raskt og enkelt å tilberede, og kan bidra til å skape en god balanse i en ellers hektisk hverdag. Egg passer med andre ord perfekt inn i hverdagen som til helgen, og er perfekt i matpakken igjennom en lang dag på skole eller jobb. – Et sunt kosthold er med å danne et viktig fundament for vår kognitive funksjon. Det vil si måten vi lærer og husker på. Mange av de næringsstoffene vi finner i egg spiller også en rolle for dette, fortsetter Kåsin. – Egget kan derfor med dette omtales som naturens egen multivitamin-kapsel.

Egg gjør deg smartere Foto: Matprat

Egg gjør deg smartere

I egget finner du en lang rekke næringsstoffer som kroppen din behøver for å fungere optimalt. Visste du at flere av disse næringsstoffene også er gunstige for både læring og hukommelse?

Egg er en næringstett matvare. Det er en kilde til hele tolv ulike vitaminer og mineraler, og inneholder dessuten biotin og kolin, som har vitaminlignende effekter i kroppen. Egget kan derfor med rette omtales som naturens egen multivitamin-kapsel. I tillegg er egg rikt på protein, enumettet fett og omega-3 fettsyrer.

Et sunt kosthold er med å danne et viktig fundament for vår kognitive funksjon. Det vil si måten vi lærer og husker på. Mange av de næringsstoffene vi finner i egg spiller også en rolle for dette, slik som jod, kolin og omega-3. Egg er med andre ord skikkelig brain food.

Jod er et mineral (sporstoff) som spiller en sentral rolle for vår kognitive funksjon. Dette er et næringsstoff som blant annet står sentralt i utviklingen av nervesystemet og hjernen hos foster og hos små barn, og er derfor spesielt viktig i starten av livet. En nylig gjennomført utredning viser at det er grupper i befolkningen hvor inntaket av jod er for lavt. Det er en større andel kvinner enn menn som får i seg for lite. Bekymringsverdig er det at mange gravide ikke får i seg nok. Andre sårbare grupper er kvinner i fertil alder, ammende og små barn. Du kan lese mer om jod her.

Anbefalt daglig inntak av jod er 150 mikrogram for kvinner og menn, og noe høyere for gravide og ammende. To egg gir cirka en tredjedel av anbefalingen for voksne.

Kolin

Kolin er et stoff med vitaminlignende effekt i kroppen. Blant annet kan kolin spille en rolle i overføringen av signaler i nervesystemet. Denne signaloverføringen påvirker hjernefunksjon og hukommelse. Det foreligger ikke tilstrekkelig vitenskapelig dokumentasjon for å gi anbefalinger om inntak av kolin, og kroppen produserer også dette stoffet selv. Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har imidlertid angitt at tilstrekkelig kolin-inntak er 400 milligram daglig. To egg gir cirka 70 prosent av denne mengden.

Omega-3

Egg er rikt på omega-3 fettsyrer, som hjernen behøver for å fungere optimalt. Spesielt viktig er omega-3 fettsyren DHA, som blant annet finnes i egg. Denne fettsyren er essensiell for foster og hos spedbarn som ammes for at hjernen og synet skal utvikle seg normalt. Helsedirektoratet anbefaler at cirka en prosent av energien i kostholdet bør komme fra omega-3 fettsyrer.

Andre næringsstoffer som er bra for hjernen. og som egg, er en kilde til er for eksempel jern, sink og B12.

Måltidsrytme og sunt kosthold

Hjernen fungerer best når blodsukkeret er stabilt. Det kan derfor være en fordel med en jevn måltidsrytme og godt sammensatte måltider. Et kosthold med rikelig med fiber gir et jevnere blodsukker enn et kosthold med lite fiber og raske karbohydrater. Velg derfor grove kornprodukter, poteter og fullkornvarianter av pasta og ris fremfor produkter med fint mel. Spis rikelig med grønnsaker, frukt og bær. Proteiner bidrar også til et jevnt blodsukker og holder oss gode og mette. Velg magre meieriprodukter, magert kjøtt og magre kjøttprodukter til hverdags. Fet fisk gir et godt bidrag av omega-3 fettsyrer, så bytt mellom fet og mager fisk til middag og som pålegg. Disse rådene er i tråd med kostrådene fra Helsedirektoratet.

Legg fet fisk og egg i matpakken – Foto: Sjømatskolen