Stokkøyas sterke filosofi

En tallerken Matjedsild og en kald lokal øl på Strandbaren på Stokkøya Foto: Hilde Bergebakken

Torild Langklopp er ikke tilstede når jeg kommer. – Ikke noe problem, – hun har det eneste telefonnummeret jeg kan utenat smiles det fra resepsjonen. De er i full gang med å forberede dagens lunsj. – Hva skal jeg ta for glutenfritt brød da, undrer den blide høyt for seg selv mens Torild kontaktes. – Vil du ha kaffe? Kaffen kommer, Torild kommer og en bit sjokolade med tang og tare dukker opp på bordet.

Torild Langklopp med hunden på stranda utenfor Strandbaren
Foto: Hilde Bergebakken

Natur – Arkitektur – Mat – Opplevelse

Vi starta jo med fire søyler forteller Torild, og de jobber vi fortsatt etter. Vi er opptatt av å bevare, høste og nyte på alle vis. I Strandbaren lager vi mat etter sesong, vi høster grønnkål, urter og blomster fra egen urtehage, og vi får levert bær fra private hager rundt omkring. Nå på høsten har vi nyrørt syltetøy av frukt og bær, som rips og plommer. Mange plukker sopp og leverer til oss, og i sommer hadde vi to 16-åringer som satte garn. De fikk blant annet strandkrabbe som vi lager strandkrabbesuppe av. Vi bruker jo mat fra havet, og kjøtt fra våre villsau som beiter ved havet. Et lokalt bryggeri er etablert, så vi har også godt lokal øl fra Stokkøya. Våre ansatte kommer fra mange land, og de inspirerer oss med sine ideer. Nå

Hadars Taresjokolade til kaffen
Foto: Hilde Bergebakken

har vi folk fra Argentina, Litauen, Sverige, Polen, Estland og Norge. I sesongen er det 30 ansatte her.

Tang og tare inspirerer

Sopp og taresalt lages på Stokkøya
Foto: Hilde Bergebakken

Vi høster litt tang og tare til eget bruk, og lager vårt eget salt, bruker tare i salater, sylter tang og bruker brent sukkertare som sot på søte desserter. Det er godt, sier Torild. Remmetangen kan spises fersk. Nudelsuppe med remmetang er en innertier.

Stokkøya året rundt

Sommeren er alltid hektisk og veldig godt besøkt på designhotellet, hytter og camping. I sommer hadde vi også festivalen som ble en kjempesuksess. Utover høsten og vinteren har vi kulturelle arrangementer, kurs, konferanser, brullup og selskap. Bygda 2.0 ble startet av oss – vi hadde jo behov for ansatteboliger, og ønsket at folk ble her på Stokkøya. Blant annet derfor ble Bygdaboksen bygget, med konsertsal, kontorfellesskap og boliger helt ute i sjøkanten ved brua over til Linesøya. Her hadde vi tatt vare på strandlinja i alle år, og så sprengte de jo fjellet da de skulle bygge bro, forteller Torild. Vi kjøpte derfor opp området og har beriket det med ny arkitektur. Det er navet i vår bolig og næringsutvikling, og co-workingsplassene inne i Bygdaboksen har blitt ettertraktede. Nyetablerte Stokkøy Bakeri ligger også der, hvor Ebrahim fra Syria er vår faste baker.

Kveldstemning på Strandbaren Foto: Stokkøya Sjøsenter/ Trøndelag.com

Stokkøyafestivalen var årets nykomling, og ble arrangert ved Bygdaboksen. Vi serverte surdeigstoast med blåskjell, Åfjordspizza med blåskjell og skalldyrsaus, grønnkål og sylta løk. Restauranten i strandbaren var åpne for de som ville spise der, de andre kjøpte maten på festivalområdet. – Å så gikk vi jammen tom for mat, sier Torild – vi er jo vant til å beregne, men folk spiste mye. Da måtte vi hive oss rundt, kjørte båt til Roan og skaffet fisk til seigryte til kvelds, bakte døgnet rundt og jobbet livet av oss. Men så moro det var – og alle ble mette! Vi har jo et stort matfat å ta av.

Til Stokkøya finner nederlandske bloggere, franske seilere og matglade folk fra hele verden veien. De aller fleste kommer fra Trøndelag. Vi bygde Stranbaren i 2006, og har nå 120 senger fordelt på 13 rom i hotellet,  fire rom i Sjøsenteret, samt 11 kysthus  forteller Torild. Båthavna er en mye brukt ankomst, og under festivalen hadde rundt 60 båtplass her. Og så finnes det teltovernatting. Roar, mannen min tar med folk på fiske av og til, men det er eksklusivt, humrer Torild. Og så leier vi inn RIB som henter folk fra Uthaug som kommer med fly til Ørlandet, eller til turer på havet.

Hva spiser du helst Torild

Torilds favoritt – Matjesildtallerken med en iskald øl
Foto: Hilde Bergebakken

Jeg eter jo det som finnes på Strandbaren. Ungene er født og oppvokst der, ler hun. I starten sto Roar Svenning, mannen min på kjøkkenet, jeg sprang og serverte og gjorde alt rundt, og ungene holdt til rundt bordene med leksene sine. Ungene har tålt oppvekst bra, og de to eldste på 16 og 14 år har endt opp med å jobbe i businessen selv når de ikke har skole. Minstemann på 7 år har noen små ryddeoppdrag.

Hjemme blir det litt enkel og kjapp mat, vi er glade i litt pasta, parmesan og pizza, sier Torild, men med lokale råvarer da. Og så elsker jeg Matjesild –  ingenting slår en sildetallerken med en kald øl!

Matjesilda kommer fra Ørlandet på Fosen. Vi har jo også lange tradisjoner med klippfisk her, fortsetter Torild, og nå

jobber vi med å utvide repertoaret på klippfisk. Gårdene hadde rettigheter på de nakne bergene, og brukte de til å tørke klippfisk. De hadde også torvrettigheter i gamle dager. Og selv om vi nå må hente klippfisken fra Ålesundområdet, har vi lyst til å utprøve de mange retter som kan lages som hvit bacalao og grillet bacalao.

Heldigvis ble det fort slutt på at eksotisk mat skulle være krokodille og struts – nå er det jo de lokale råvaren som gjelder!

Værsågod!
Foro: Hilde Bergebakken

Strandbaren

I Strandbaren serveres lunsj og middag hver dag. Kjøkkensjefen Hadar Öster kom til Stokkøya i 2006 fra Stockholm, først som kokk og ble senere kjøkkensjef. Han har bygd seg hus på Stokkøya og trives veldig godt med å bo ved havet i Norge. Jeg inspireres av endringer sier Hadar. Jeg liker å holde på med nye ting, og inspireres av å bytte teknikker, prøve nye råvarer, og jeg henter inspirasjon både fra det moderne og det tradisjonelle kjøkken. Det er fint at jeg kan lage mat inspirert fra hele verden, – det hadde jo vært litt kjedelig om jeg bare skulle ha laget nordisk mat sier han. Jeg kunne aldri ha jobbet på et tradisjonelt hotellkjøkken med samme meny i 3 måneder.

Kjøkkensjef Hadar Öster har flyttet til Stokkøya og har tid til en liten prat før lunsjen starter Foto: Hilde Bergebakken

Med seg på laget har han 5 kokker på sommeren, utover vinteren er han stort sett alene. Jeg bruker det jeg får tak i lokalt av råvarer, og kjøper inn det vi ikke har. – Det vokser jo ikke sitroner her for eksempel. Det blir mye fisk og sjømat. Helt økologisk er dyrt i anskaffelse, og folk vil ikke betale ekstra for det. Men jeg elsker når vi er i sesong, da får jeg tar i lokalt dyrkede grønnsaker og ikke minst økologisk villsau fra gården. Jeg løser alle behov som dukker opp, fra vegansk, vegetarisk til ulike allergier. – Men folk må si ifra!

Hva liker du best å spise selv da, spør Lokalmatnytt. Det er nettopp det som er greia sier Hadar, jeg har ikke en spesiell rett – jeg må endre! Akkurat nå syns jeg pai er veldig godt, neste uke får du et annet svar.

Mat er også hobbyen min i tillegg til yrket mitt. Nå separerer jeg væsker på fritiden hjemme som blir til juicer og smaker. Mange av juicene havner i baren da, slik at de kan lage gode drinker på dem.

Jeg ser jo at det er travel her, sier Lokalmatnytt, når tar du ferie? Jeg tar sommerferie på vinteren, ler  Hader, som gjerne da reiser til et varmere land. Jeg syns det er mørkt her i november, men januar er fin – da kommer lyset. Vi har stengt i jula, men åpner på nyttårsaften. Da er det utrolig fint her med 5 retters middag og fest med veldig bra stemning.

Kjøkkensjef Hadar Öster stikker selv ned og henter havvann når han trenger det til strandsneglene
Foto: Hilde Bergebakken

Mens Lokalmatnytt får servert matjesildtallerken som Torild anbefalte, ser jeg kjøkkensjefen komme opp med saltvann i kar fra havet. Han har sand på beina fra sandstranden. Hva skal du bruke vannet til? Jeg har strandsnegler i dag, sier Hader som en eneste forklaring, underforstått at da må man jo selvsagt kjøkkensjefen ut i havet å hente kokevann.

Urban ved havet

Kulturarrangementene utover høsten og våren trekker mye folk. Det kan jo se ut som dere bringer det beste av det urbane ut til dere Torild, kommenterer Lokalmatnytt. Ja, må mange vis er det slik, ler Torild. Det at vi har minst et arrangement per måned og du kan få lokal mat

I Bygdeboksen kan du arbeide, bo og arrangere konsert ved havet
Foto: Hilde Bergebakken

inspirert fra verden, gjør jo at vi får en herlig atmosfære med herlige mennesker rundt oss. Roar har jo alltid vært flink til å se i glasskula. Han ser hvor trendene går og fanger opp bølgene som kommer.

sJoe Richardson fra Central Saint Martin School of Art i London kommer slentrende over stranda
Foto: Hilde BergebakkenSe der kommer kunstnerne for å få mat sier Torild, og peker på en gruppe som kommer gående langs stranden. De er her fra Central Saint Martin School of Art i London. Akkurat nå jobber de med installasjoner av store bokstaver. I går skrev de COME BACK på stranden. Vi jobber med en kunstled i Åfjord. Joe Richardson fra Cheltenham i London kommer opp og slår av en prat.  Kunst og arkitektur er det Ingrid Langklopp, Torild sin søster som står bak. Hun og mannen Niels har bygget opp Stokkøya sammen med Roar og Torild.

Jovisst er det urbant ved havet – Torild og Roar, Ingrid og Niels har brakt sivilisasjonen til seg, og de urbane får et sterkt møte med strand, hav, lyset, norske råvarer og et kreativt kjøkken.

Kunststudentene kommer gående fra Bygdaboksen til Strandbaren – langt fra Londons travle atmosfære
Foto: Hilde Bergebakken