Stolte destinasjoner har registrert sine Matfestivaler i en samlet liste

Matfestivaler i Norge er viktige for matnasjonen Norge - her er stemningsbilde fra Trøndersk matfestival Foto: Visit Norway

Bergensjenta Janicke Hansen eier og skriver reisebloggen Let’s get lost – adventure reiseblogg. Hun har gjennom bransjesider for reiselivet samlet inn opplysninger om matfestivaler i Norge, og samlet dem i en liste som ligger på Let’s get lost. Siden skriver om reiser, mat og opplevelser, og som navnet henspeiler er det en oppfordring til å komme seg ut av komfortsonen og mainstream opplevelsene, og heller søke unike opplevelser utenfor allfarvei.

Gladmatfestivalen i Stavanger samler mye folk Foto: Tripadvisor

Motivasjonen til å lage oversikten

-Utgangspunktet for å lage listen var for å sette fokus på Norge som matnasjon, forteller hun. Det har vært mye snakk om gapet mellom de internasjonal anerkjente kokkene og det som møter turistene av matopplevelser langs veien, i byer og uti bygdene. Festivalene kan bidra til at flere får opp øynene for lokalmat og norske mattradisjoner, men kun om man vet om dem. Ved å sette opp en enkel og grei oversikt hvor det er lett å navigere mellom festivalene etter landsdel og fylke håper jeg flere kan oppdage alle de spennende arrangementene som foregår, og gjerne bli fristet til å delta. Oversikten vil kanskje også bidra til at flere nisje matfestivaler oppstår og at flere lokale retter eller produkter fremheves. Der er over 100 årlige matfestivaler men jeg er sikker på at det er rom for flere.

Noen glimrer med sitt fravær

Reiselivssjefer og festivalsjefer over det ganske land har meldt fra om sine festivaler, gjennom oppfordringer på reiselivssider om å melde inn sine festivaler. Nå er oversikten presentert, og inneholder et betydelig antall festivaler der mat er en vesentlig del av festivalen. Iallefall har ganske mange destinasjoner meldt inn sine, men vi ser at noen av de store festivalene og markeder ennå glimrer med sitt fravær. Men det er vel ikke for sent å komme med på listen Janicke, – kan de melde inn framdeles? – Ja, jeg mottar gladelig tips om flere matfestivaler og oppdaterer de eksisterende etter hvert også.

Bildet kan inneholde: 1 person, smiler, utendørs og nærbilde
Janicke Hansen tar framdeles gladelig tips om festivaler med sterkt fokus på mat og drikke. Utgangspunktet for å lage listen er å samle fokus på Norge som matnasjon sier hun. Foto: privat

Matfestivaler i Norge

Illustrasjonsfoto fra matfestivalene fra Lets get lost

Matfestivaler har blitt mer og mer populært i Norge og fokuset på lokalmat og mat- og drikketradisjoner blomstrer som aldri før. Mange matfestivaler har eksistrert lenge og har gjerne røtter fra markeder og handelsplasser mange århundrer tilbake i tid, mens andre igjen er helt ferske av året og i startgropen for å etablere seg som en tradisjon. Uansett alder, beliggenhet og størrelse, matfestivaler er ment å skulle sette fokus på en rett, råvare, lokale mattradisjoner eller å vise mangfoldet av mat og drikkeproduksjon, gjerne med et internasjonalt tilsnitt. I denne artikkelen finner du en komplett oversikt over norske matfestivaler, inklusiv festivaler knyttet til ulike drikkevarer som øl, vin, wiskey og akevitt, gjerne i kombinasjon med mat.

For at du enkelt skal finne frem i artikkelen er oversikten geografisk organisert fra nord til sør og inndelt etter landsdel og fylke. Under hvert fylke er festivalene rangert etter dato for festivalen. Klikk direkte på den landsdelen, fylket eller festivalen du vil lese mer om i innholdsfortegnelsen under, eller kos deg med å lese om alle de fantastiske matfestivalene vi har i Norge.

Kjenner du til flere spennende festivaler som handler om mat og drikke i Norge? Kontakt oss slik at vi kan legge til opplysninger om flere spennende mat- og drikkefestivaler for å få en så komplett oversikt som mulig, oppfordrer Janicke i Lets get Lost.

Handel i Mathallen på Rørosmartnan Foto: Svein Eggan

Rørosmartnan bør inn på oversikten

Lokalmatnytt skynder seg å nevne Rørosmartnan i lokalmathovedstaden Røros som helt klart faller inn under definisjonen over, og som har vært et marked med omsetning av lokal mat i tillegg til andre handelsvarer siden 1854 da det ble opprettet ved en kongelig resolusjon. Rørosmartnan har sin store åpning om en drøy uke, og lasskjørere er allerede på tur til Røros med tradisjonskost og drikke i lasten. Blant annet skal Trøndelag kjørelag omsette sild fra Trondheimsfjorden omsettes på tradisjonelt vis i Skjæringstadgården. Men det er selvfølgelig opp til eierne eller arrangørene å melde inn det tradisjonsrike markedet.

Matfestivaler i Norge etter geografisk område

I linkene beskrives hver festival

Eksempler på dette er Bacaloafestivalen i Brevik – eller Dyrskun i Seljord. Alle festivalen som er meldt inn ligger med beskrivelse og link til festivalen. Vi har tatt med kun ett par eksempler under;

Beskrivelse av festivalen: Bacalaofestivalen i Brevik sies å være verdens største, og det serveres flere tonn med rykende fersk Bacalao til titusenvis av mennesker under festivalen.

Holdes i: Brevik
Dato for 2019: Juli

Dyrskun

Beskrivelse av festivalen: Norges største handels og landbruksmesse med røtter tilbake til 1850 årene.

Holdes i: Seljord
Dato for 2019: 13. – 15. september