Tilbyr 3 millioner rom i biehus

Hjem til naturen er en kampanje fra Sunniva i i samarbeid med Miljøagentene. Foto:Tine

Miljøagentene og Sunniva bretter opp ermene for å hjelpe villbiene og deler ut hele 30 000 biehus i sommer.

Villbienes eksistens er truet. Å plassere ut biehus er derfor et viktig bidrag for å redde de små heltene som er essensielle for alt liv på jorden, sier daglig leder, Are Shaw Waage, i barnas miljøorganisasjon, Miljøagentene. 

3 millioner bierom
Miljøagentene og Sunniva etablerte samarbeidet i fjor og det videreføres i år gjennom nye aktiviteter. I 2018 ble det i første omgang delt ut 10 000 biehus til små og store bievenner i hele landet. Boligdugnaden traff den norske folkesjelen, og man skjønte raskt at det var mange flere som ønsket å gjøre en innsats for naturen. Dermed ble ytterligere 10 000 biehus produsert og delt ut. Når de to samarbeidspartnerne nå igjen forener krefter, er målet å gjenskape suksessen ved å dele ut hele 30 000 nye biehus av resirkulert tre av norsk gran.

– Bienes innsats gir verden frukt, grønnsaker og bær. Vi høster fra naturen når vi lager Sunniva-juice og vil gjerne gi noe tilbake. Deltakelsen i fjorårets dugnad var over all forventning, og vi håper at så mange som mulig har lyst til å bidra i år, sier Unn Grønvold Nikolaisen, direktør for markedsområdet Sunniva.

Biehusene er tilgjengelige over hele Norge i utvalgte Coop OBS og Meny-butikker, og med et utgangspunkt på totalt 50 000 utdelte biehus kan vi tro og håpe at det er et godt bidrag til å øke biebestanden landet over.

– Det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor mange hull som vil være bebodd når høsten kommer. Potensielt er jo dette snakk om flere millioner bier som kommer enten i år eller neste år. Men det som er sikkert er at folks innsats med å plassere biehus på egnede steder viser at vi er opptatte av å ta vare på naturen, sier Waage.

Enkelt å lage selv

Man trenger selvsagt ikke å bruke et Sunniva-biehus for å hjelpe villbiene. Du kan også gjøre en viktig innsats ved å borre hull i døde trær og stokker, eller bunte sammen hule plantestengler/hundekjeks/bambusstenger og pakke dem inn i en avskåret juice- eller melkekartong. Biene foretrekker å bo på solrike steder, uten mye støy og med god tilgang til blomster, trær og busker.

Et hjem for biene, et hjem for deg
Nytt i årets biehus-dugnad er at alle deltakere får muligheten til å være med i konkurransen om å oppleve den flotte norske naturen på nært hold. Et knippe heldige vinnere får nemlig anledningen til å bo i et moderne og klimavennlig Mikrohus på destinasjoner omgitt av spektakulær natur.

– Dugnaden er en videreføring av kampanjen «Hjem til naturen» som ble lansert i fjor med veldig gode resultater og et solid engasjement hvor mange ville bidra til å skape et hjem for villbiene. Og siden responsen har vært så positiv, ønsker vi i sommer å gi noe tilbake ved at folk nå kan få nyte sommerdager- og netter i praktfulle omgivelser. Forhåpentligvis kan de få et enda nærere forhold til naturen som er så viktig for oss alle, sier Nikolaisen.

Få mer informasjon om initiativet og hvordan hjelpe villbiene se her.

Kilde: Tine