Tingvollost åpnet ysteri og Èconomusèe i helga

Kristin og Gunnar Waagen kunne by på en eventyrlig dag på Tingvollost Foto: Hilde Bergbakken

Lørdag var det stor åpning av ysteri/Économusée med ny gardsbutikk, opparbeida tun og serveringlokale på Tingvoll. Åpningen var akkompagnert med en konsert med Frode Alnæs og et forrykende kuslepp.

Det er et eventyr hva familien Waagen har evnet å få til. Tingvollost er drevet av familien Waagen som har tilknytning til Saghaug Gård fra 1300-tallet. Daglig leder Kristin Waagen er datter til bonde Gunnar Waagen og ystesjef Solvår Waagen. Det etterhvert sagnomsuste ysteriet ble startet med produksjon av oster på badet – og det av en familie som egentlig ikke likte ost så veldig. Men det var før de startet egen produksjon, og veien til ystingens hemmeligheter ble en interesse som etterhvert sysselsetter mange i den lille bygda på Tingvoll.


En høytidelige kløyving av en kraftkar ble den offisielle åpninga av det nye ysteriet Foto: Hilde Bergebakken


Familiedrevet gårdsmeieri som lager kvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård.

Tingvollost ble etablert i 2003 på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. Gården har en lang håndverkshistorie tilbake til 1303 og i dag bor vi fire generasjoner sammen på bruket.

Ystingen foregår i et eget gårdsmeieri som ble bygd i 2006. Vegg i vegg med ysteriet ligger fjøset bygd i 2009. Herfra kommer fersk melk rett inn i de to ystekarene på 700 liters kapasitet tre til fire dager i uka. 

Det brukes kun pasteurisert kumjølk fra egen gård til ystingen. Rundt 220 000 liter melk brukes til egen osteproduksjon. Det går med 10 liter melk for å lage 1 kg ost. Årsproduksjonen ligger dermed på omkring 22 000 kg ost. I tillegg leverer gården ca 340 000 liter melk til TINE sin Jarlbergproduksjon i nabokommunen.

Tingvollost sine oster har vunnet en rekke priser, både nasjonalt og internasjonalt. Blåmuggosten Kraftkar vant i 2016 prisene World Champion (verdens beste ost) under World Cheese Awards i San Sebastian, Spania – samt Champion of Champions (verdens beste ost gjennom konkurransens 29 årige historie). Alle de fire ostene til Tingvollost har vunnet medalje under World Cheese Awards.

Både barn og voksne fikk hilsen på kalvene og lammene Foto: Hilde Bergebakken

Dobbelt så stort ysteri

Lørdag var det dekket opp på tunet og foran scenen som familien bygget til konserten med Vamp i fjor. På tunet kunne vi kjøpe Gylburger med Kraftkar på, pølser, kaffe, vafle, kaker og Rørosis. For de små ble køen foran maskinen med sukkerspinn den aller mest populære. Den høytidelige åpning av det nye dobbelt så stort ysteriet og Tingvollost som Économusée ble foretatt med en rekke gratulasjoner og blomster-hilsninger. Norges Vel, Innovasjon Norge, Sparebanken Møre, fylkeskommunen og kommunen hilste alle til familien Waagen og de ansatte ved Tingvollost. Det at ysteriet nå har tatt steget som Économusée, er en omstilling fra å være kun produksjonsbedrift til å bli en besøkbedrift. Formidlingen og bevaringen av håndverket er viktig, og det ligger en betydelig overføring av kunnskap til nye generasjoner. Familien Waagen har skapt viktige arbeidsplasser som er vesentlig for å sikre livskraftige lokalsamfunn.

Konsert med Frode Alnæs og ellevilt kuslepp

Takket være Sparebanken Møre kunne publikum inviteres gratis inn til en morsom konsert med Frode Alnæs. Været var bra, og stemningen på gårdsplassen høy. På tunet kunne vi hilse på kalvene, lam og kaniner. Og inne i fjøset fikk vi se kyrne som lager mjølka til den verdensberømte Tingvollosten. I fjøset har de god plass og godt stell. Allikevel er det ingen ting som slår et realt kuslepp, når kyrne får slippe ut. Da er det gledeshopp og ellevill stemning også blant de firbeinte. De har vært uten en gang tidligere i vår – da fikk de rulle seg i snø. Men i helga bar det regelrett ut på en frodig kløvereng. Tingvollost-maskotene var også på plass.

Gardsbutikken

I den nye gardsbutikken har med rette Tingvollkostene hovedfokus. Men også lokalmat fra hele Norge er å finne i butikken. Kristin har designet nye bord til serverings-området, som de har fått laget av lokalt treverk og lokale håndverkere. Så nå har de god plass til å ta i mot grupper og besøk i sommer.Hva er et Économusée?


Et Économusée er en håndverksbedrift som er valgt ut på grunn av sitt engasjement for tradisjoner og kvalitet. Économusée-konseptet ble etablert i Canada i 1992 og det finnes i dag nærmere 100 virksomheter i Canada og Nord-Europa. Tingvollost er stolte over å få bli en del av dette nettverket som formidler håndverk, tradisjoner og kvalitet!

Mild Mester

Halvfast kvitmuggost med en nøtteaktig, litt syrlig ettersmak. 

Mild Mester er en mellomting mellom en gulost (inni) og en kvitmuggost (utvendig). Osten er laget av ekte kumelk som gir den en fyldig ostesmak. De første to månedene har osten en syrlig ettersmak. Dette endrer seg etter hvert som osten nærmer seg holdbarhetsdatoen, hvor mugglaget gir en skarpere karakter til osten.Osten har tett med lufthuller og skjæres med kniv. Passer godt både på ostefatet og som pålegg.

Edel Frue

Mjuk kvitmuggost inspirert av den franske camemberten. 

Dette er mer en konsistensost enn en smaksbombe. Osten har den klassisk fløyelsmyke konsistensen hvor den begynner å flyte ut ved temperering. Edel Frue er mild med en fyldig melkesmak når den er gjennommoden, men blir kraftigere nærmere holdbarhetsdatoen.

Vismann

Myk og mild blåmuggost. 

Vismann omtales ofte som lillebror til Kraftkar, selv om Vismann faktisk ble utviklet først av de to.

Osten har et høyere vanninnhold i ostemassen og kan nesten omtales som en blå camembert. På samme måte som camembert/brie er dette en konsistensost. Osten bør tempereres godt (minst 1 time) – smak gjerne forskjellen på før og etter. 

Ved lagring i retning holdbarhetsdatoen vil osten kunne bli fastere og mer smaksrik.

Kraftkar

Vellagret blåmuggost som har vunnet flere internasjonale utmerkelser de siste årene.

Kraftkar lages av fersk kumelk tilsatt ekstra fløte. Den sødmeaktige karakteren dette gir osten, utgjør et viktig særpreg for osten. Smaken utvikler seg over lang tid i munnen, fra det sødmeaktige til det salte. Kraftkar har en kremaktig, litt kornete konsistens.

Kraftkar er kåret til verdens beste ost gjennom tidene.

Les mer om Kraftkar og Ost VM her.