Tørresvangen Gårdsysteri koker den ekte brune geitosten

Marianne viser fra den gode brune osten Foto: Hilde Bergebakken

To og ei halv mil fra Tynset i retning Kvikne finner du en mørk portal ved veien. Der svinger du av og kjører noen få meter opp til gården Tørresvangen. Marianne Rønning starta ysting sommeren for to år siden, og lørdag åpner hun utsalg på stabburet på gården. Det er enkelt å handle her – varene står på stabburet, og du kan betale med vipps.

Lokalmatnytt var innom Marianne uka før den høytidelige åpningen. Hun var i ferd med å innrede utsalget. Der finner vi hvit ystet ost, og en brun kokt geitost. I tillegg selger hun egg fra hønene på gården. Marianne driver geitegard sammen med mannen Vidar Nybu. Og geitene beiter i fjellandskapet rundt garden, som gir smaksrik og god geitemelk. Etter hvert er det meningen å selge kje-kjøtt også.

Du svinger av 2.5 mil fra Tynset i retning Kvikne når du ser portalen ved Tørresvangen Foto: Hilde Bergebakken

Lørdag åpner gardsysteriet

Lørdag 30. mars åpner gardsysteriet dørene. Da blir det høytidlig åpning og en presentasjon fra oss, forteller Marianne. Vi skal fortelle om tankegangen vår, og så vil vi takke alle som har vært involvert i prosjektet, sier Marianne Rønning.

Marianne yster en ost av feta-type som heter «Ren». Mysen kokes inn til brunosten som heter «Brun». – Målet er å gjenskape den gamle, gode geitosten som ble kokt på garder og setrer i området. Hun ønsker seg mest av alt at de gamle i området skal kjenne at smaken slik brunosten opprinnelig var.

Geitene trives godt i fjellskogen Foto: Tørresvangen

For alle som møter opp lørdag vanker det smaksprøver. Jeg planlegger vaffel til brunosten, mens fetaosten får følge av salat og Santa Kristina-skinke fra Tynset, forklarer Rønning.

Gardsbutikken er innredet i stabburet Foto: Hilde Bergebakken

God gammeldags brunost

Det er en rik og god brun ost Marianne har laget. Det kjennes på smaken at den er kokt lenge, og den er behørig rørt til den av avkjølt etter koking; – det er lite krystallisering å se. Denne osten er verdt hele turen alene, – osten er så god og raus at du blir rent lykkelig. Spiser gjerne på grovbrød og med godt smør, eller på nybakt pjalt eller vafler. Osten leveres vakumpakket, så den kan godt oppbevares og gis bort i gave også.

Brunosten er av den gode gammeldagse sorten du fikk servert av budeia Foto: Hilde Bergebakken
Gården Tørresvangen – kjør helt inn så finner du gardsutsalget Foto: Hilde Bergebakken