Trønderske Granstubben, Myrull eller Råblå blir Årets Ost

Astrid Gangstad har produkter med i to kategorier Foto: Ole Morten Melgård

Det Norske Måltid går av stabelen i Stavanger 11. januar 2019. Ut fra delfinalene er det plukket ut 36 finalister fordelt på 12 kategorier plukket ut. I kategorien Årets ost er det 3 oster fra to trønderske ysterier som konkurrerer. Les om premiedryssene som skjer denne uka Stavanger under Det Norske Måltid. 

Granstubben

Dette er en rødkittost som etter forming surres med kokt granbark rundt kanten. Den vaskes etter salting i 3 uker med en kultur av rødkitt og hvitmugg. Osten modnes et par måneder før den kan selges. Dette setter god smak på osten under modning. Osten skal stekes på ca. 180 grader i ca. 15 minutter før den spises varm med sprø kjeks/brød, frukt/marmelade.

Gangstad Gårdsysteri / Astrid Aasen (Foto: Ole Morten Melgård)Trøndelag

 

Myrull

Myrull er laget av rå geitemelk, som er helt fersk. Kombinert med en forsiktig modning med melkesopp, får den en mild og rund, men likevel særpreget smak. Osten gir et middels kraftig smaksbidrag til ostebordet, og den er god med honning til dessert.

Grindal Ysteri / Turid Nordbø (Foto: Hedda Rysstad)Trøndelag

Råblå

Fast og kraftig blåmuggost, håndystet av fersk, rå melk. Første del av modningen skjer i et naturlig lager med høy luftfuktighet, denne modningskjelleren gjør Råblå ulik de fleste blåmuggoster i det norske ostelandskapet. Kald ettermodning gjør at osten får en rik aroma. Osten er salgsklar etter 6–10 måneder.

Grindal Ysteri / Turid Nordbø (Foto: Hedda Rysstad)
Trøndelag

Kilde: Det Norske måltid