Vegetarmat á la Credo

Alexander Gadlausks og Danny Elvestad lærte bort vegetarretter Foto: Hilde Bergebakken

Under Økouka i Nord-Østerdal og Røros ble det arrangert kurs i å lage vegetarmat, på LHL-klinikkene Røros.  Det var lokallaget av Fremtiden i Våre hender som hadde tatt initiativet til kurset, og kokkene Danny Elvestad fra  og Aleksander Gadlaushs Credo holdt kurset.

Danny Elvestad liker å lage mat på råvarens premisser
Foto: Hilde Bergebakken

Danny Elsestad som er kokk på Credo restaurant i Trondheim, og har tidligere jobbet han på Oslo-restaurantene Klosteret, Plah og Maaemo, som har tre Michelin-stjerner. Credo har stort fokus på økologisk og nærdyrket mat. De dyrker urter og noe grønnsaker selv på Lilleby i Trondheim, og får ellers råvarer levert fra gårder de samarbeider med i Trøndelag. Det er ut fra kjærlighet til råvaren at Danny velger sine vegetarretter. En del av råvarene har Danny tatt med seg fra Credos hage til Røros denne søndagen. Vi har en egen hage der vi dyrker grønnsaker i egen kompostjord, forteller Danny. Vi dyrker selvsagt økologisk, og vi er opptatt av miljø og bærekraftig utvikling, forteller han.  – Når vi lager vegetarretter er det fordi vi ønsker å vise fram den høye kvaliteten i grønnsakene våre, sier Danny. Kurset her er tilrettelagt både for folk som liker å lage mat hjemme, og som inspirasjon til kokker for å lage mer vegetarisk mat.

 

Fristende meny

Taco lefser Foto: Hilde Bergebakken

Lokalmatnytt kommer i det bordsettingen skal begynne. Jeg møter glade og sultne kursdeltakere som skal få sette tennene i det de har laget denne søndagen. Til forrett har de laget en Squash-suppe, som de deler broderlig rundt bordet. Til hovedrett har de laget Nordisk taco med mye tilbehør. Tacoen består av lefser av bokhvete, Credos potetlomper, kremet blomkålpuré, fermentert kålrot-kimchi, salsa, kokte- og stekte bønner, syltet løk, fermentert sopp, hummus og braisert tofu.  Rettene er fargerike og lekre. Desserten består av frisk blåbærgranité med bær, sitronmelisse-salat og karamelliserte nøtter. Alt på menyen er vegansk, og lefsene er glutenfrie.

Et bra kurs syns deltakerne

Tilstede på kurset var det både private, noen kokker og drivere av egne steder. Lokalmatnytt slo av en prat med noen av dem.

På tampen av kursdagen kunne deltakerne gå til bords og nyte det de hadde laget Foto: Hilde Bergebakken

– Det har vært et veldig bra kurs, forteller Niels Noer, som er en av deltakerne på kurset. Vi har jobbet på stasjoner med enkelte retter, men fulgt litt med på det som har skjedd overalt. Veldig arti og sosialt, smiler han. – Jeg lager mye mat både med og uten kjøtt, og her var det en del nye tips, forteller Niels.

Lindsay Winfield-Chislett, innehaveren av Fjøsakademiet, syns også kurset har vært gøy. Det er små konkrete tips som gjør at det blri inspirerende, sier hun. Hjemme kan du stå med en tomat eller epler og lure på hav du kan gjøre med dem. Her har vi fått gode innspill på hvordan vi kan få fram god smak, sier Lindsay. – Her ser vi mangfoldet – selv om noe kan være ekstremt enkelt, er andre ting vanskeligere. – Jeg kommer til å reise hjem inspirert!

Fremtiden i våre hender på Røros

Ida Marie Lee er styreleder i FIVH Røros Foto: Hilde Bergebakken

Initiativtakere til kurset er Hanne Feragen og Ida Marie Lee fra Framtiden i Våre hender på Røros (FIVH). – Vi har rundt 100 FIVH-medlemmer i regionen forteller, Hanne, og de fikk et lokalt lag da vi etablerte laget tidligere i år. Før det lokale laget på Røros, var nærmeste lag på Lillehammer og i Trondheim. – Vi startet med et kurs i fermentering i april, og kommer til å kjøre et kurs til i fermentering i økouka, forteller Hanne. Ida Marie er styreleder i FIVH Røros, mens Hanne startet opp lokallaget, er styremedlem og arrangør av vegetarmatkurset.

Matroen senker seg over kursdeltakerne etterhvert som rettene kommer på bordet. Kommentarer som – Å denne var god! – Mmm! – God smak av ingefær og grønn chili, – denne ble sprek ja, lyder fra forsamlingen.

Bønner er gode proteiner i taco
Foto: Hilde Bergebakken

Mye deilig fyll til taco
Foto: Hilde Bergebakken